Čaj koji ću Vam ovde opisati, ima fantastičnu sposobnost da predupredi naizgled neizbežnu prehladu, a dobro posluži i ukoliko ista nastupi. Naime, dešavalo mi se do sada na desetinu puta da osetim da prehlada samo što nije nastupila, i sezonski virus osvojio telo na par dana, ali onda skuvam ovaj čaj, i nakon blagog preznojavanja, dok ga pijem toplog, nestanu sve prethodne tegobe.
Tokom vremena, razvio sam sopstveni recept za pripremu čaja od đumbira, i ovde ću vam ga izložiti. Ne znam da li je najbolji, ali meni pomaže, i deluje mi najdelotvornije od svih varijanti koje sam isprobao.
Potrebno je:
5dl vode
prstohvat đubmira u prahu
četvrtina limuna
1 - Prvo stavim vodu na šporet (ovaj čaj ne možete skuvati u kuvalu);
2 - Nakon čega dodam prstohvat đumbira u prahu (probao sam i sa svežim đumbirom i sa kombinacijom. što se tiče prehlade, delotvorniji je đumbir u prahu. za sok je naravno bolji svež);
Dakle, đumbir se može dodati odmah u vodu, ili nešto kasnije, ali svakako pre nego što voda proključa.
3 - Dobro bi bilo ako možete da ocenite momenat pre ključanja, kada možete da ugasite šporet, da čaj proključa, ali i da nakon toga ostane na ringli, gde će posle kratkog ključanja ostati da se hladi.
U tom trenutku, kada ugasite šporet, ucedite u čaj malo limuna (prethodno opranog). Pripazite, limun će ga naterati da iskipi. Trudite se da to ne bude puno, da ne biste morali da ribate šporet. Ovde je već bitno iskustvo. Dakle, bolje je ranije isključiti šporet, ali tako da čaj na kraju ipak provri.
Naravno, ja sam upoznat sa činjenicom da C vitamin iz limuna neće delovati ako se izloži visokoj temperaturi, ali iz nekog razloga, meni poznatog samo na osnovu iskustva - ovo deluje, i čak mislim da je upravo to ključna stvar kojom se osigurava puna delotvornost leka.
4 - Čaj ostavite na ringli, on bi trebalo još malo da vri, a zatim da počne postepeno da se hladi. Ukoliko ovo ne možete da izvedete na taj način, ukoliko je vatra prejaka, skinite ga, pa ga vratite ponovo na kratko.
Posle par minuta, svakako ga skinite sa ringle, i ostavite da se ohadi.
5 - Kada čaj postane mlak, sipajte ga ili procedite u šolju, pa ucedite još limuna. Ja volim da prilikom ceđenja iscedim limun o ivicu šolje, tako da dobijem i pulpu. Ovo deluje jako povoljno ukoliko je nadražena sluzokoža grla, ali nije obavezno.
Čaj se može piti i topao i hladan. Naravno, u slučaju prehlade, više prija topao.
On ne bi trebalo da bude previše ljut. Ako jeste, stavili ste previše đumbira. Ako mu fali ukusa, dodajte još limuna.
I pripazite, ovaj čaj može vam iziritirati želudac, ukoliko niste navikli na njega (u tom smislu, bolje je početi sa blažom verzijom, sa manje đumbira), ali će svakako za vaše disajne puteve biti čudesan lek.
U sledećem postu,
napisaću recept za sirup od crnog luka. Najbolji meni poznati lek protiv suvog kašlja.
Tokom vremena, razvio sam sopstveni recept za pripremu čaja od đumbira, i ovde ću vam ga izložiti. Ne znam da li je najbolji, ali meni pomaže, i deluje mi najdelotvornije od svih varijanti koje sam isprobao.
Potrebno je:
5dl vode
prstohvat đubmira u prahu
četvrtina limuna
1 - Prvo stavim vodu na šporet (ovaj čaj ne možete skuvati u kuvalu);
2 - Nakon čega dodam prstohvat đumbira u prahu (probao sam i sa svežim đumbirom i sa kombinacijom. što se tiče prehlade, delotvorniji je đumbir u prahu. za sok je naravno bolji svež);
Dakle, đumbir se može dodati odmah u vodu, ili nešto kasnije, ali svakako pre nego što voda proključa.
3 - Dobro bi bilo ako možete da ocenite momenat pre ključanja, kada možete da ugasite šporet, da čaj proključa, ali i da nakon toga ostane na ringli, gde će posle kratkog ključanja ostati da se hladi.
U tom trenutku, kada ugasite šporet, ucedite u čaj malo limuna (prethodno opranog). Pripazite, limun će ga naterati da iskipi. Trudite se da to ne bude puno, da ne biste morali da ribate šporet. Ovde je već bitno iskustvo. Dakle, bolje je ranije isključiti šporet, ali tako da čaj na kraju ipak provri.
Naravno, ja sam upoznat sa činjenicom da C vitamin iz limuna neće delovati ako se izloži visokoj temperaturi, ali iz nekog razloga, meni poznatog samo na osnovu iskustva - ovo deluje, i čak mislim da je upravo to ključna stvar kojom se osigurava puna delotvornost leka.
4 - Čaj ostavite na ringli, on bi trebalo još malo da vri, a zatim da počne postepeno da se hladi. Ukoliko ovo ne možete da izvedete na taj način, ukoliko je vatra prejaka, skinite ga, pa ga vratite ponovo na kratko.
Posle par minuta, svakako ga skinite sa ringle, i ostavite da se ohadi.
5 - Kada čaj postane mlak, sipajte ga ili procedite u šolju, pa ucedite još limuna. Ja volim da prilikom ceđenja iscedim limun o ivicu šolje, tako da dobijem i pulpu. Ovo deluje jako povoljno ukoliko je nadražena sluzokoža grla, ali nije obavezno.
Čaj se može piti i topao i hladan. Naravno, u slučaju prehlade, više prija topao.
On ne bi trebalo da bude previše ljut. Ako jeste, stavili ste previše đumbira. Ako mu fali ukusa, dodajte još limuna.
I pripazite, ovaj čaj može vam iziritirati želudac, ukoliko niste navikli na njega (u tom smislu, bolje je početi sa blažom verzijom, sa manje đumbira), ali će svakako za vaše disajne puteve biti čudesan lek.
U sledećem postu,
napisaću recept za sirup od crnog luka. Najbolji meni poznati lek protiv suvog kašlja.
No comments:
Post a Comment